top of page
TTA

 tibial tuberosity advancement  

מה הרעיון שעומד מאחורי הניתוח?

ניתוח זה מבוסס על מחקר ביומכאני שגילה שהכוח שגורם לפריקה (הcranial tibial trust) מתבטל כאשר המישור המפרקי של עצם הטיביה (tibial plateau) ניצב לגיד של הפיקה (patellar tendon). בניתוחי TTA מבוצע חיתוך עצם (אוסטאוטומיה) של עצם הטיביה לאורך הtibial tuberosity . באתר אנטומי זה גיד הפיקה מתחבר. החלק המנוסר של העצם נדחף קדימה ומקובע במצב הזה ע"י כלוב עשוי טיטניום המחובר עם ברגים לעצם. פלטה מתכתית מקבעת את הtibial tuberosity במיקומו החדש. הניתוח גורם לכך שבמהלך נשיאת המשקל גיד הפיקה ניצב למישור המפרקי של הטיביה והכוח שגורם לפריקה (cranial tibial trust) אינו פועל. באופן ציורי ניתן לומר שניתוח זה אינו משחזר את הרצועה הקרועה אלא מבטל את הצורך בה.

194.JPG
TTA

לאיזה כלבים מיועד הניתוח?
ניתוח TTA  מתאים לכלבים עם קרע ברצועה הצולבת הקדמית. כלבים מגזעים בינוניים וגדולים בהם אובחן קרע ברצועה וחוסר יציבות מפרקית הם מועמדים לניתוח כזה. לעתים הניתוח מבוצע גם בכלבים מגזעים קטנים. כך לדוגמה מקרים בהם ניתוח בטכניקה אחרת כשל או מקרים בהם ישנה מעורבות של שתי הברכיים. בכלבים מגזעים גדולים בחירה בניתוח TTA  תלויה בין השאר בגודל הזווית המפרקית (tibial plateau) הנמדדת.

מה דרוש לצורך תכנון הניתוח?
לאחר בדיקה אורתופדית ראשונית של בעל החיים, מבוצעים צילומי רנטגן של הגפה על מנת להעריך את גודל המפרקית (tibial plateau). על גבי צילומי הרנטגן מבוצע תכנון של הניתוח הלכה למעשה. הרדמה לצורך ביצוע הניתוח כוללת הרדמה מקומית לכל הגפה המנותחת המבוצעת ע"י רופא מרדים. בניתוח עצמו מפרק הברך נבחן וקרעים במניסקוס מטופלים (במידה וקיימים). מבצעים חיתוך של עצם הטיביה (על פי התכנון שבוצע בצילומי הרנטגן) לאורך ה הtibial tuberosity, הסטה וקיבוע שלו ע"י כלוב הטיטניום הברגים והפלטה.

לאחר סיום הניתוח מבצעים צילומי רנטגן חוזרים על מנת להעריך שוב את מידת התזוזה שבוצעה ואת מיקומם של השתלים. ברוב המקרים הכלבים המנותחים משתחררים לביתם ביום הניתוח או ביום שלאחר הניתוח.

מה כולל הטיפול לאחר ניתוח?
בשבוע הראשון לאחר ניתוח TTA, הכלב מטופל באנטיביוטיקה ומשככי כאבים. כיוון שכלבים נוטים ללקק את אזור הניתוח, יש לענוד על צווארם קולר אליזבטני עד הסרת תפרי העור שמתבצעת כעבור עשרה ימים. ביקורת ראשונה מתבצעת בדרך כלל כשלושה ימים לאחר הניתוח, במועד זה ניתן לתאם פגישת שיקום.
הגבלת פעילות נחוצה כדי לאפשר החלמה של האוסטאוטומיה. הכלב מוגבל להליכות קצרות כאשר הוא קשור ברצועה. בשאר הזמן עליו להיות במנוחה מוחלטת. במקרים של כלב אקטיבי במיוחד, הכלב נכלא בכלוב הטסה במהלך תקופה זו. הגבלה זו מלווה את כל תקופת ההחלמה שאורכת כ12 שבועות. 
הכלב עובר תהליך שיקומי הכולל פיזיותרפיה בייתית או טיפולים במחלקת השיקום ורפואת ספורט של מרכז המומחים. במחלקת השיקום בין היתר, מקבלים הדרכה כיצד לבצע פיזיותרפיה בתקופת ההחלמה ואופציה למענה מיידי לאחר הניתוח. 
כשמונה שבועות לאחר הניתוח מומלץ לבצע צילומי רנטגן לצורך מעקב אחר תהליך הריפוי של העצם. במידה וישנה החלמה תקינה של האוסטאוטומיה, הגבלת הפעילות מוסרת בצורה הדרגתית.

מהם הסיכונים והסיבוכים הקשורים בניתוחי רצועה צולבת?
לצערנו, כל ניתוח יכול לשאת סיכון של כישלון וסיבוכים. אלה יכולים לכלול זיהום, ריפוי עצם לקוי, שבירת השתל, קרע מאוחר במניסקוס ועוד. למרבה המזל, סיבוכים אלה אינם שכיחים כאשר הניתוח מבוצע בידי ידיים מיומנות והרוב המכריע של המקרים מחלים בצורה תקינה ואינו חווה סיבוכים. הסיכוי והסיכון לסיבוכים בטיפול בחיית המחמד שלך יידונו בפירוט במהלך הייעוץ הראשוני עם האורתופד לפני תחילת הטיפול.

מה הם סיכויי ההצלחה של ניתוחי TTA?
באופן כללי ניתן לומר שסיכויי ההחלמה טובים מאוד. מרבית הכלבים והחתולים שנותחו חוזרים לפעילות מלאה של הגפה המנותחת לאחר תקופת ההחלמה. ניתוחי TTA הם הניתוחים השכיחים ביותר במרכז המומחים.


 

bottom of page