top of page
216 - Copy.JPG

ENDOSCOPY

מה זה אנדוסקופיה?
אנדוסקופיה היא אמצעי אבחון וטיפול המתבצע דרך פתחי הגוף האנטומים הקיימים. האנדוסקופ עצמו הוא סיב אופטי גמיש או קשיח המחובר למערכת וידאו המקרינה תמונה ברורה של החללים האנטומים שנבדקים. האנדוסקופ מאפשר החדרה של כלי ניתוח עדינים המאפשרים ביצוע הליכים כגון דגימה של רקמה לביופסיה, הוצאה של גופים זרים ועוד. בדיקת האנדוסקופיה הספציפית מקבלת את שמה על פי החללים האנטומיים אותם היא סוקרת. כך לדוגמה בבדיקת  Gastroscopy נבדקת מערכת העיכול העליונה שכוללת את הוושט , הקיבה ותחילת המעי הדק. בבדיקה זו כניסת האנדוסקופ מתבצעת דרך הפה בעוד שבדיקת Cystoscopy סוקרת את מערכת השתן התחתונה (אורטרה ושלפוחית השתן). ב Cystoscopy כניסת האנדוסקופ מתבצעת דרך פתח ההשתנה האנטומי (קצה הפין בזכר או הווגינה בנקבה). באופן דומה מבוצעות בדיקות של חללי גוף נוספים כמו Bronchoscopy לדרכי הנשימה העליונות, Rhinoscopy למערות האף, Colonoscopy למעי הגס ועוד.

219.png
217.JPG
218.JPG

בתמונות מוצג חלק מהציוד שמשמש לצורך פרוצדורה אנדוסקופית: מגדל אנדוסקופיה , אנדוסקופ קשיח ואנדוסקופ גמיש.

גסטרוסקופיה:
בבדיקה זו מוחדר אנדוסקופ גמיש דרך הפה. נבדקים הוושט, הקיבה ותחילת המעי הדק (תריסריון). האינדיקציות השכיחות לביצוע פרוצדורה זו הן אבחון של תולעת הפרק, דגימה של ביופסיות והוצאה של גופים זרים מהוושט ומהקיבה. כך לדוגמה, בחלק גדול מהמקרים שבהם עצם נבלעה ונתקעה בתוך הוושט ניתן להוציאה בהליך אנדוסקופי. עם זאת, במקרים בהם העצם תקועה ולא ניתנת להזזה אנדוסקופית , בעל החיים יופנה לניתוח בו העצם תוצא תוך מזעור הסיכון בקרע לוושט. 

spirocerca lupi

אנדוסקופיה של לברדור בו ישנה נגיעות בתולעת הפרק. התולעת גורמת להיווצרות של גרנולומה (תמונה) בוושט שנמצאת בקצה בית החזה.

ברונכוסקופיה:
בבדיקה זו נבדקת מערכת הנשימה העליונה (פה, קנה הנשימה והסמפונות הראשיות של הריאות). בדיקה זו אינדיקטיבית במצבים בהם בעל החיים סובל ממחלת נשימה כרונית ובמקרים בהם נשאפו גופים זרים לתוך מערכת הנשימה העליונה. בחלק מהמקרים האלה ניתן להוציא את החומר הזר שנשאף בהליך הברונכוסקופיה. ברונכוסקופיה משמשת לבדיקה איבחונית של מצבי קריסת קנה וברונכוסים - להלן קישור.

220_edited.jpg

סרטון ברונכוסקופיה המתאר הוצאה ברונכוסקופית של מלען שעורה שנשאף לתוך הברונכוס הראשי של כלב. הכלב הגיע בגלל שיעולים קשים . בתמונה מוצג גוף זר שנשאף לתוך הקנה וכתוצאה מכך גרם לחנק משמעותי. הגוף הזר הוצא ברונכוסקופית.

ציסטוסקופיה
בדיקה זו מאפשרת בחינה של מערכת השתן התחתונה (אורטרה ושלפוחית השתן). ניתן לבצע דגימה של רקמה החשודה כגידול לצורך אבחון ולבצע ניתוחי תיקון לבעיות כגון Ectopic ureter  והיצרויות באורטרה. 

בסרטון ניתן לראות אורטרה (שופחה) של כלב דני ענק זכר. הכלב הגיע עם קשיים משמעותיים במתן שתן ונמצא שישנה הייצרות משמעותית באזור הpelvic urethra. על מנת להיכנס למערכת השתן של כלב זכר, דרוש ציסטוסקופ גמיש ודק מאוד שמצליח לעבור דרך ה oss pines של הכלב. מסיבה זו גודל הכלב הזכר עלול להוות מגבלה לביצוע הפרוצדורה. בכלבות (בגלל המבנה האנטומי השונה) מגבלה זו אינה קיימת. במקרה זה, הכלב טופל ציטוסקופית ע"י ניפוח בלונית באזור ההיצרות שגרמה להרחבה של האזור ואפשרה מתן שתן ללא קושי

221_edited.jpg

תמונה ציסטוסקטפית משלפוחית שתן של כלבה בת 9 שנים. הרקמה הפוליפרטיבית נדגמה ציסטוסקופית ואוחנה כגידול מסוג transitional cell carcinoma.

מה קורה לאחר האנדוסקופיה?

בדיקות אנדוסקופיות מבוצעות בהרדמה מלאה המבוצעת ע"י מחלקת ההרדמה של מרכז המומחים בשיתוף פעולה עם צוות הטכנאים המיומן שלנו. ההתאוששות מפרוצדורות אנדוסקופיות מהירה מאוד בדרך כלל כיוון שלא מבוצע ניתוח פתיחה של חלל אנטומי, אלא כניסה דרך פתחי הגוף הטבעיים. ברוב המקרים השחרור הביתה מתרחש באותו היום שבו בוצעה האנדוסקופיה.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page