top of page
149_edited_edited.jpg

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome 

מהו (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS?
מבנה הגולגולת הפחוס גורם לכך שמעברי האוויר בדרכי הנשימה העליונות מלווה בחיכוך גבוה יותר המוביל למאמץ נשימתי. נחיריים מוצרים ומעברי אף דחוסים גורמים לכך שהכנסת האוויר בשאיפה דורש מאמץ גדול יותר ויצירת לחץ אוויר שלילי בחלל הפה וקנה הנשימה. לחץ שלילי זה גורם עם הזמן לשינויים משניים הכוללים הארכה של החך הרך, קריסה של בית הבליעה (לרינגס) , קריסה של הקנה ועוד.

156.png
Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome 

מה הם המרכיבים האנטומיים המעורבים בסינדרום?


נחיריים מוצרים
בכלבים וחתולים ברכיוצפאלים, פתח הנחיריים מוצר מאוד. זה אולי הגורם הראשוני המוביל להתפתחות הסינדרום בכלבים אלה. פתח הנחיריים הצר דומה לנשימה דרך קשית דקה, וגורם ללחץ השלילי בדרכי הנשימה ובפה.

חך רך מאורך
חללי האף מופרדים מחלל הפה ע"י החך הקשה (שעשוי עצם) והחך הרך השרירי. מבנה הגולגולת הפחוס של הכלבים הברכיוצפלים מלווה במיקום אחורי של החך הרך. הלחץ השלילי שנוצר בחלל הפה גורם להארכה הדרגתית שלו עד כדי כיסוי מלא של הכניסה לקנה הנשימה. בחלק מהכלבים החך הרך מתעבה מאוד ובכך גורם לקושי נוסף בכניסת האוויר. בכלבים עם חך רך מאורך, הנשימה מלווה בנחירות וחרחורים.

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome 

קנה צר מהנורמה ומצבי קריסת קנה
קנה צר מהנורמה (קנה היפופלסטי) הוא קנה נשימה שקוטרו קטן באופן יחסי לגודל הכלב. הבעיה האנטומית הזו שכיחה יחסית בכלבי בולדוג אנגלי ותורמת לביטוי הקליני של הסינדרום.

בחלק מהכלבים, הלחץ השלילי בדרכי הנשימה העליונות גורם לקריסה של הקנה עצמו. 

155.jpg

קריסה של הלרינגס 
הלרינגס הוא איבר סחוסי הממוקם בראשית קנה הנשימה. הלחץ השלילי שנוצר ממעבר האוויר דרך חללי האף המוצרים והחך הרך המאורך עלול לגרום לקריסה של איבר זה. תוארו שלוש דרגות של קריסת לרינגס. קריסה מדרגה שניה או שלישית עלולות להיות מסובכות יותר לטיפול.

כיצד ניתן לאבחן (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS?
בדיקה פיזיקלית המתמקדת בדרכי הנשימה נעשית בכלב ער. קוטר פתח הנחיריים נבדק ובמידת ובעל החיים מאפשר זאת, נבדק גם החך הרך. צילומי בית חזה (כדי לשלול מעורבות של הקנה היפופלסטי ומחלות רקע כמו דלקות ריאות) ובדיקות דם כלליות מבוצעות לפני הטיפול בסינדרום.
כדי להעריך בצורה מדויקת יותר את המרכיבים של הסינדרום, דרושה בדיקה בהרדמה. הרדמה בכלבים בהם יש ביטוי קליני של הסינדרום עלולה להיות מסכנת חיים. הרדמה של בעל חיים הנמצא באי ספיקה נשימתית עלולה להיות מלווה בקושי משמעותי בהתעוררות ואף בסכנת תמותה. מסיבה זו מרבית הרופאים מפנים את המקרה בשלב זה. 
בדיקה בהרדמה נעשית ע"י כירורג מומחה ומובילה בדרך כלל לביצוע ניתוח מיד לאחר הבדיקה (כדי להימנע מהסיכון הכרוך בהרדמה נוספת לביצוע הניתוח). בבדיקה יבדקו חלל הפה , החך הרך והקנה. על סמך הממצאים של בדיקה זו יבוצע ניתוח מתאים.

מה כולל הטיפול ב (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS?
במקרים בהם הביטוי הקליני קל, ניתן לשקול טיפול שמרני הכולל הפחתת משקל (עודף משקל גורם להחמרה של הביטוי הקליני) , ומניעה מפעילות בפרט בשעות החום. כיוון שלסינדרום מאפיינים פרוגרסיבים, מרבית המקרים מופנים לטיפול ניתוחי. יתרה מזאת, כיוון שהסימנים המשניים מחמירים על ציר הזמן מומלץ לבצע את הניתוח בשלב מוקדם ככל שניתן ( עוד לפני ההחמרה הצפויה). 
ההרדמה של כלבים בעלי קושי נשימתי משמעותי עלולה להיות מסוכנת. מסיבה זו היא מבוצעת ע"י רופא מרדים שמנטר את בעל החיים המורדם במהלך כל הבדיקה והניתוח. הטיפול בסינדרום כולל בדרך כלל הרחבה של הנחיריים המוצרים וקיצור של החך הרך.  במצבים בהם מזוהה קריסה של הלרינגס, מטופלים בראשית כל המרכיבים האחרים של הסינדרום ורק אם לא יתרחש שיפור משמעותי , מנתחים גם את המרכיבים האלה בסינדרום.  ההתייחסות הכירורגית לקריסת הלרינגס מתבצעת על פי דרגת הקריסה (I-III) ומטופלת בהתאם. באופן דומה, גישה טיפולית דומה מבוצעת גם במקרים בהם ישנה מעורבות של קריסת קנה. לקישור המתאר טיפול אפשרי בקריסת קנה כולל החדרה של stent  לקנה.

153.jpg

כלב פאג לאחר ניתוח הרחבה של הנחיריים. ניתן לראות פתיח נחיר רחב המאפשר כניסה יעילה יותר של אוויר.

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome 
Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome 

קיצר החך הרך,  לפני הניתוח תמונה שמאלית ולאחר קיצור החך (תמונה ימנית). הקיצור יכול להתבצע ע"י חיתוך הרקמה בלייזר או בחיתוך ישיר ותפירה עדינה (כמו שבוצע בתמונה).

מה קורה לאחר הניתוח?
ההתאוששות עלולה להיות תלויה במידה רבה בחומרת הסינדרום הברכיוצפאלי. מתחייבת השגחה צמודה לאחר ביצוע הניתוח כיוון שההתאוששות עלולה להיות מלווה בקושי נשימתי ומצוקה מסכנת חיים. מסיבה זו בעלי חיים שנותחו מתאשפזים במחלקת טיפול נמרץ בתהליך ההתאוששות שאורך בדרך כלל 24-48 שעות. במהלך האשפוז בעל החיים מנוטר. במקרים בהם מתרחשת מצוקה מסכנת חיים, בעל החיים מטופל בחמצן, ובמקרים יוצאי דופן מורדם למשך מספר שעות בעזרת מכונת הרדמה על מנת לאפשר לכלב להתאושש מהבצקת שנוצרת באזור הניתוח .

מדוע להפנות ניתוחי BOAS למרכז המומחים?
מחלקת הכירורגיה שלנו מצוידת במכשור מתקדם, המאפשר ביצוע ניתוחים ברמת מורכבות גבוהה מאוד. מחלקה מובילה זו, מנוהלת בידי צוות של מומחים בכירורגיה מוסמכי ECVS ו בעלי תעודת התמחות ישראליתההרדמה לצורך ביצוע הניתוח מבוצעת בצורה בטוחה ע"י מחלקת ההרדמה של מרכז המומחים בשיתוף פעולה עם טכנאיות כירורגיה מנוסות. במרכז המומחים פועלת מחלקת טיפול נמרץ המיומנת בתמיכה הולמת של מקרים בהם ישנה מצוקה נשימתית מסכנת חיים המלווה חלק מהמקרים.  אנחנו שואפים לספק את הטיפול המתאים והטוב ביותר עבור חיית המחמד שלכם.

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page