top of page
191_edited.jpg
192.JPG

קרע ברצועה הצולבת הקדמית בברך

מה היא הרצועה הצולבת בברך?

ה (cranial cruciate ligament (CCL היא רצועה חשובה בברך הכלב. רצועה דומה קיימת גם בבני אדם ונקרת anterior cruciate ligament -ACL.  לרצועה זו תפקיד משמעותי בייצוב הברך במהלך ההליכה ונשיאת המשקל. רצועה זו מונעת תנועה של  עצם השוק (tibia) מלנוע קדימה ביחס עצם הירך (femur).  רצועה זו מנטרלת כוח הפועל על הטיביה ביחס לפמור ונקרא " cranial tibial thrust".

cranial tibial trust

מדוע הרצועה הצולבת נקרעת?

בבני אדם קרע ברצועה הצולבת הקדמית מתרחש בדרך כלל על רקע טראומטי. שינוי פתאומי בכיוון התנועה עלול לגרום לעומס מכאני קיצוני שגורם לקרע טראומטי. מסיבה זו העוסקים בענפי ספורט כמו סקי, כדור רגל וטניס חשופים לפגיעה כזו. מצב דומה שכיח בחתולים, ברוב המקרים בהם מאובחן קרע ברצועה צולבת, הגורם הוא טראומטי (לדוגמה פגיעה מרכב או נפילה ממקום גבוהה).  מנגד, קרע ברצועה הצולבת בברך של כלבים נובע מסיבות שונות לגמרי. בכלבים, הרצועה הצולבת הקדמית עוברת שינויים ניווניים המחלישים אותה עוד בתרם היא נקרעת. לכן מקובל היום להתייחס לבעיה הזו בכלבים כ"מחלת הרצועה הצולבת". בין הגורמים לתהליך ניווני זה ניתן לכלול מרכיב גנטי, צורת הליכה, משקל גוף, מבנה שלד ותהליכים אוטואימוניים בגוף. כיוון שמרכיבים אלה פועלים בשתי הברכיים באופן זה, בכלב שבו יש קרע ברצועה הצולבת הקדמית, קיימת סבירות של כ50%  להופעה של קרע דומה גם ברגל השנייה בהמשך חייו.

cranial cruciate ligament rpture

האם קרע ברצועה הצולבת גורם לבעיות שלד נוספות?

חוסר היציבות שנגרם בברך כתוצאה מהקרע גורם עם הזמן להיווצרות osteoarthritis (דלקת עצם לא זיהומית). במידה והברך לא מיוצבת בניתוח תהליך זה מחמיר על ציר הזמן, גורם להחמרה בכאב והקטנה של טווחי התנועה. בעיה נוספת שעלולה להיגרם כתוצאה מחוסר היציבות היא פגיעה במניסקוס (בפרט במניסקוס המדיאלי). המיניסקוסים הם טבעות סחוס שמתפקדות כבולמי- זעזוע בברך. פגיעה בהם מערבת החמרה נוספת בכאב ובדרך כלל הכלב ימנע משימוש ברגל בשלב זה. בכ50% מהמקרים המנותחים לרצועה צולבת , מאותר גם קרע במניסקוס.

מה הם הסימנים של קרע ברצועה הצולבת?

הסימנים כוללים צליעה על רגל אחורית בדרגות חומרה שונות. בכלבים בהם ישנו קרע חלקי בלבד, בדרך כלל יסבלו מצליעה קלה יחסית. כלבים בהם ישנו קרע מלא או קרעים במיניסקוס עשויים להימנע מנשיאת משקל על הרגל וכלבים בהם שתי הברכיים מעורבות עלולים לרבוץ ולהימנע מהליכה לחלוטין.

כיצד ניתן לאבחן קרע ברצועה הצולבת הקדמית?

האבחון מבוסס בעיקר על הבדיקה האורתופדית. בבדיקה נבדקת היציבות של הברך, הצטברות של נוזל מפרקי וטווחי התנועה שלה. לעיתים, הממצאים בבדיקה בולטים מאוד אך מנגד, לפעמים דרוש ניסיון רב כדי לאבחן זאת.

צילומי רנטגן מספקים עדות נוספת על הצטברות הנוזל המפרקי (כתוצאה מחוסר היציבות) ועל רמת החומרה של ה osteoarthritis.

כיצד ניתן לטפל בקרע ברצועה הצולבת?

בכלבים קטנים מאוד ניתן לשקול טיפול שמרני הכולל מנוחה, תרופות נוגדי דלקת ופיזיותרפיה. טיפול כזה יכול להביא להטבה בחלק מהמקרים אך במקרים רבים, מלווה בכישלון.  ההחלמה במקרה של טיפול שמרני מתבססת על ייצוב קפסולת המפרק (peri capsular fibrosis).

ברוב המקרים קרע ברצועה צולבת מטופל בניתוח. באופן כללי ניתן לחלק את שיטות הניתוח לשתי קבוצות: 1. ניתוחי החלפת רצועה. 2. ניתוחים בהם הצורך ברצועה מבוטל.

ניתוחי החלפת רצועה:

ניתוחים תוך מפרקיים בהם משתמשים בשתל מלאכותי או בחלק מגיד הפיקה שכיחים מאוד בבני אדם. בניתוחים אלה הרצועה הקרועה מוחלפת בשתל במיקום האנטומי המקורי שלה.

בכלבים התוצאות של הניתוחים התוך המפרקיים ירודות בהשוואה לשיטות ניתוח אחרות ועתירות סיבוכים. מסיבה זו הניתוחים התוך מפרקיים אינם שכיחים בעולם האורתופדיה הווטרינרית.  ככל הנראה, הסיבה להבדל בסיכויי הצלחה בין אנשים לכלבים, נעוצה בגורם הניווני לקרע בכלבים בהשוואה לגורם הטראומטי באנשים.

ניתוחי החלפת רצועה חוץ מפרקיים: בניתוחים אלה הרצועה מוחלפת מחוץ למפרק (כלומר לא במיקום האנטומי המקורי שלה). במהלך השנים פותחו טכניקות חוץ מפרקיות רבות ביניהן : Lateral fabelar suture, Tightrope,ועוד.

ניתוחים המבטלים את הצורך ברצועה הצולבת:

ניתוחים אלה מבוססים על נטרול כוח הcranial tiball trust  ע"י אוסטאוטומי (חיתוך עצם) של עצם הטיביה ועיצוב שלה מחדש. ניתוחים כמו TPLO   ו CBLO  מבוססים על חיתוך מעגלי של עצם הטיבה, הסטה של המישור המפרקי וקיבוע של העצם במישור חדש. הליכה עם מישור מפרקי חדש זה מבטל את הcranial tibial trust  ומונע את פריקת הטיביה ביחס לפמור.

ניתוחים כגון TTAו TTA Rapid מבוססים על כך שכוח הcranial tibial trust  מנוטרל כאשר המישור המפרקי ניצב לגיד הראשי של הפיקה. בניתוחים אלה חיתוך העצם הוא לינארי.

 

בחירת סוג הניתוח המתאים לכל מקרה מבוססת על פרמטרים רבים, ביניהם: משקל, מידת הביטוי הקליני, עד כמה הקרע ותיק, מידת האוסטאוארטריטיס , מבנה השלד, הרגלי הפעילות של הכלב ועוד.

מה כולל הטיפול לאחר הניתוח?
הטיפול בחיית המחמד שעברה תיקון קרע ברצועה הצולבת, כולל הגבלת פעילות, מנוחה ושיכוך כאבים. לעתים, יש להגביל את בעל החיים למנוחה בכלוב ולהוציאו לטיולים רק תחת פיקוח ובקרה. שיקום בפיזיותרפיה מומלץ מאוד בחלק גדול של המקרים וכולל מענה שיקומי במהלך האשפוז , הדרכה מקצועית,טיפולים וליווי לאחר הניתוח.
בשלב הבא, 6-10 שבועות לאחר מועד הניתוח, בעל החיים מוזמן לבית החולים על מנת לבצע צילומי ביקורת בהם נבחנת התקדמות ההחלמה. 

מהם הסיכונים והסיבוכים הקשורים בניתוחי רצועה צולבת?
חלק מניתוחי הברך קשים לתכנון וביצוע. לצערנו, כל ניתוח יכול לשאת סיכון של כישלון וסיבוכים. אלה יכולים לכלול זיהום, ריפוי עצם לקוי, שבירת השתל ועוד. למרבה המזל, סיבוכים אלה אינם שכיחים כאשר הניתוח מבוצע בידי ידיים מיומנות והרוב המכריע של המקרים מחלים בצורה תקינה ואינו חווה סיבוכים. הסיכוי והסיכון לסיבוכים בטיפול בחיית המחמד שלך יידונו בפירוט במהלך הייעוץ הראשוני עם האורתופד לפני תחילת הטיפול.

מה הם סיכויי ההצלחה של ניתוחי רצועה צולבת?
באופן כללי ניתן לומר שסיכויי ההחלמה טובים מאוד. מרבית הכלבים והחתולים שנותחו חוזרים לפעילות מלאה של הגפה המנותחת לאחר תקופת ההחלמה.

מדוע להפנות ניתוחי רצועה צולבת למרכז המומחים?
מחלקת האורתופדיה שלנו מצויידת במכשור מתקדם המאפשר ביצוע ניתוחים ברמת מורכבות גבוהה מאוד. מחלקה מובילה זו מנוהלת בידי צוות של מומחים אורתופדים מוסמכי ECVS ו בעלי תעודת התמחות ישראלית. ניתוחי רצועה צולבת הם הניתוח האורתופדי השכיח ביותר במרכז המומחים. במהלך השנים האחרונות צברנו ניסיון רב בטיפול מוצלח במקרים של קרע ברצועה הצולבת בכלבים. 
ההרדמה לצורך ביצוע הניתוח מבוצעת בצורה בטוחה ע"י מחלקת ההרדמה של מרכז המומחים בשיתוף פעולה של צוות טכנאיות כירורגיה מנוסות. לצד מחלקת האורתופדיה, פועלים במרכז המומחים מחלקת אשפוז וטיפול נמרץ ומחלקת שיקום פיזיותרפיה המסוגלות לספק תמיכה הולמת להחלמה מיטבית לאחר ניתוחים אלה.
אנחנו שואפים לספק את הטיפול המתאים והטוב ביותר עבור חיית המחמד שלכם.

 

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
bottom of page